”Mat er helse, politikk og makt. Men også identitet og kultur. Det er opplevelser og minner, knyttet til høsting, tilbereding og måltider.” skriver Kjersti.
· Epleplukking i sånne bøtter på magen.
· Potetferie, gråkald høst, gummihansker med hull i, regn, om kvelden, inn til god mat, trøtte og slitne etter dagens harde arbeid med å berge potetavlinga.
· Mor i kjøkkenhagen, eksperimenterende med bønner og mais – jeg tror vi ungene slapp å luke, kan hvert fall ikke huske det…
· Sommerferie, jordbærplukking – jeg var en dårlig arbeidstaker og heldigvis for bonden så var det akkord, betalt pr kasse… men jordbær – herlig!
· Kortreist mat, før begrepet var funnet opp - Spekeskinker på stabburet, alltid hjemmebakt brød, honning fra naboen, melk fra kua, hjemmelaget saft og syltetøy…
· … og ikke minst – slakting før jul, mormor og bestemor og tante Ingrid regjerte i kjelleren, nystekte medisterkaker, stappe pølser…
… tenkte ikke på det den gangen hvor heldige vi var – den siste generasjonen med så nær tilknytning til selve matproduksjonen, og ikke bare råvarene…
”Kontakt med jord, dyr og avling er nærkontakt med selve livet, nære opplevelser og nære sammenhenger. Luking, soppturer, bærplukking og dyrestell bidrar positivt til helsen, både mentalt og fysisk” – skriver Kjersti. Men dessverre ser vi at de aller fleste har fjernet seg fra matens opprinnelse i vår travle og moderne hverdag. Unger – og voksne - spiller Farmville på facebook, får det dem til å forstå at vi er avhengig av naturen for å overleve? For å få mat i magen? Eller er vi fanget i en tid der tilsetningsstoffer, vakuum-pakking, harry-handel og frykt for bakterier driver oss lengre enn langt fra bondens daglige strev for å skaffe oss de beste råvarene?
Akkurat dette var Live og min sin kongstanke den gangen vi drev her for 9 år siden og rev plater fra veggene og malte – vi skulle lage en barnehage med høner og griser og kaniner, med kjøkkenhage og tradisjoner, med morsomme dager i skog og mark, kort sagt vi ville gi ungene en barndom som lignet litt på vår egen.
Jeg syns at vi får det til!
- Kirsebærplukking – så mye vi vil, og epleplukking hos Else, lage eplemos etterpå.·
- Poteter i kjøkkenhagen eller hos Kari·
- Kjøkkenhagen, eksperimenterende med ulike slag – diverse resultat – men ungene får oppleve agurk og tomat, gulrot og urter – fra frø til god mat i magen!· Vi jobber mye med ernæring og kosthold, og ungene får god og ren og sunn mat hos oss – og lærer å prøve annen mat enn det de har prøvd før·
- Kortreist mat - spekeskinker, hjemmebakt brød, egg fra hønene, hjemmelaget saft og syltetøy…· … og ikke minst – slakting før jul, Johanne, Else og Live videreformidler tradisjoner – nystekte medisterkaker, stappe pølser og få med hjem… og få være med på julelunsj med egenprodusert matJ
Og ikke bare det vi tenkte på den gangen – masse annet har kommet til underveis som også er viktig, og som likevel ikke har fortrengt det vi begynte med, tvert i mot har alle de ansatte bidratt med sin kunnskap og interesse. Disse minnene får de med seg i permene sine når de slutter hos oss, en utrolig minnebank – en mulighet til å vedlikeholde gode opplevelser i barnehagen, ta dem med seg inn i framtida! Det er vi stolte av!
Velkommen til barn, foreldre og ansatte - et nytt år i Kausvol gardsbarnehage, til opplevelser og minner som vi tar med oss inn i framtida!