Nytt år og nye muligheter 2021 - og takk for 2020

2020 ble et år med både store oppturer og noen nedturer i Kausvol gardsbarnehage! Vi flyttet inn i splitter ny-oppussede lokaler i låven, og etter bare et par måneder innendørs så kom Korona. Vi syns likevel at vi har håndtert hverdagen bra, og ser fram mot 2021 og lysere tider.

Vi kan feire akkurat ett år med nye lokaler. 6. januar 2020 var den store dagen der vi kunne åpne dørene for den aller første barnehagedagen i låven, og det skal være sikkert vi hadde ventet og gledet oss til denne dagen!

Lyse, store rom med kjempestore vinduer som gir oss en følelse av å være ute mens vi er inne! Varme i golvene. Dempede og rolige farger på veggene. Nye leker og ikke minst - vi kunne være samlet. 

Vi brukte noen uker på å bo oss til, det er ikke bare-bare å samle så mange mennesker under ett tak, så det ble litt armer og bein ei stund. Men etter hvert fant vi gode rutiner på det meste, og ting falt litt til ro. 

Denne roen varte bare en kort stund, for plutselig skjønte vi at det kom til å bli stengt. Den dagen var den merkeligste av alle barnehagedager. Personalet var samlet i barnehagen og ingen av oss visste hva som kom til å skje. 

Både foreldre, barn og ansatte håndterte stengeperioden godt, hvert fall virket det slik fra vårt ståsted. Vi jobbet på i hjemmekontor, noen ringte rundt til barna, alle holdt på med faglig oppdateringer av ulike slag, vi ble mye flinkere på digitale hjelpemidler og vi brukte mye tid på å lage pedagogiske opplegg og praktiske løsninger. 

Så kom heldigvis dagen da vi kunne treffes igjen, og åpne dørene. Det vil si, fra den dagen var vi ikke inne. Alle avdelingene måtte deles i kohorter, mindre grupper og en eller to voksne, som ble fordelt rundt på våre mange fine uteområder. Vi oppdaget mye viktig i denne perioden. Det var helt gull å være i små grupper hele dagen, og voksenkontakten ble mye bedre. Mange barn blomstret i denne perioden, og vi var veldig glad for at vi kunne - og måtte - ha reduserte åpningstider. 

I løpet av høsten har vi funnet gode måter å organisere barnehagehverdagen på, og vi har fortsatt det gode arbeidet med å være stort sett ute. Småbarna er blitt robuste og viser veldig god grovmotorisk utvikling. Større barn utvikler selvstendighet og motstandskraft, og personalet er veldig gode på å drive pedagogiske opplegg enten det handler om fugler, dyr, vennskap eller høytider. 

Vi fikk mulighet til å lage nye tradisjoner mot jul, siden vi ikke kunne ha store foreldrearrangementer. Vi møtte foreldrene til kaffe på bål og på gavehentingsdagen, og selv om været ikke akkurat var på vår side så er det varme og viktige samtaler vi husker. 

Takk til alle foreldre og barn for et godt 2020 tross alle utfordringer. Vi gleder oss over 2021, og nyter vinterværet!