Kosthold og ernæring i barnehagen

Vi legger stor vekt på å tilby et godt kosthold til barna i barnehagen, som bygger på Statens retningslinjer for ernæring for barn. Vi serverer sunn og god mat som er laget av gode råvarer. Vi liker godt at maten er kortreist, og velger norskprodusert framfor billigste vare.

Vi berører tre av barnas fem måltider pr. dag de dagene barna er hos oss og mener det er viktig å gi barna mulighet til et daglig sunt kosthold. Dette gjør vi ved å servere tre varme måltider til lunsj pr. uke, fem eftasmåltider med frukt og grønnsaker og to frokostmåltider. Det er et mål for oss å la barna smake på forskjellig mat og at de skal være deltagende i matlagingen for slik å få kunnskap om et variert og næringsrikt kosthold. Ungene får smake på mange ulike matvarer og retter. Vi har ikke så ofte "p-mat" - pølse, pizza, pannekaker og potetmos, men legger mye arbeid i å lage vanlige retter av fisk, kjøtt og vegetarretter.

Vi er restriktive med sukkerholdig mat, men ikke helt fanatiske. Vi har kakeservering på to familiearrangementer i året, og av og til en liten is på varme sommerdager. Vi bruker ikke saft unntatt til fest, og alle barna har hver sin flaske med vann på med seg i sekken.

Vi er så heldige å ha en mor i barnehagen som er ernæringsfysiolog, og hun hjelper oss med å sikre at kostholdet er bra. Henne bruker vi også som foredragsholder på temakvelder om barn og ernæring.

Måltider:
Frokost kl åtte:
Tre dager i uka spiser ungene medbrakt matpakke til frokost. De får melk, vann eller juice til. To dager i uka serveres frokost, brødmat eller havregryn og melk.

Dugurd kl elleve:
To dager i uka spiser ungene medbrakt matpakke til dugurds. De får melk og/eller vann til. Tre dager i uka serverer vi lunsj. En dag er det brødmåltid, havregrøt eller vegetarrett. En dag har vi varmrett basert på fisk, og dag varmrett basert på kjøtt.

"Frukten":
I halv tre-tida er vi sultne igjen, og trenger litt å gå på til middagen hjemme. Vi serverer enten oppskåret frukt og grønnsaker, eller knekkebrød og biola.