Nyttig å vite når man starter i barnehagen

Her har vi sakset fra brosjyren Nyttig å vite. Den får alle når de begynner i barnehagen, men kan være greit å lese litt ellers også.

ORGANISERING  AV GRUPPENE

Førå`n: Ettåringer og toåringer, ca. 15 barn, 4-5 voksne. Toåringene har utedag tirsdag og torsdag, og møter da i Lysthuset ferdig påkledd med sekk. De andre dagene møter de i Førå`n.

Grønn: To-treårsgruppe med ca. 14 barn, tre voksne. De møter opp i Hytta ifra august og i høst månedene. I vintermånedene møter de opp inne på gymsalen og Bestemorstua i Låven. På våren flytter de ut til Hytta igjen. Både grønn og Blå gruppe bruker Kvila og Gymsalen til pedagogisk arbeid og aktiviteter.

Blå: Fire-femårsgruppe med ca 22 barn, fire voksne, to dager med skolegruppe der gruppa deles i to. De møter opp i Lavvoen ifra august og i høst månedene. I vintermånedene møter de opp i Hytta som har varme i gulvet og en deilig vedovn. På våren flytter de ut til Lavvoen igjen. Både grønn og Blå gruppe bruker Kvila og Gymsalen til pedagogisk arbeid og aktiviteter.  Kvila er Skolegruppas  tilholdssted når de ikke er på tur.

PRAKTISKE OPPLYSNINGER

Åpningstider: Barnehagen er åpen fra 07.15 til 16.30. Vi har stengt to uker i juli. Vi praktiserer påmelding i julens og påskens arbeidsdager, samt i skolens ferier.

Kjernetid: Våre faste aktiviteter foregår mellom kl. 0930 og 1400, som er barnehagens kjernetid. Vi vil gjerne imøtekomme foreldrenes ønsker, så snakk med en av personalet om barnet må hentes eller leveres i kjernetiden. Hvis vi skal på tur og det ikke er inngått en avtale om senere levering, er foreldrene ansvarlige for å følge barnet til det stedet vi er gått på tur til.

Tilvenning til barnehagen: Vi setter pris på at dere som foreldre er tilgjengelige 2-3 dager i forbindelse med oppstart. Dette avtales nærmere med avdelingen, før første dag i barnehagen. Å være tilgjengelig kan bety å være sammen med barnet, være i barnehagen, men på et annet rom eller reise vekk en stund. Dette vil være forskjellig fra barn til barn. Vi vil også bruke litt tid med dere foreldre til å snakke om barnet og for å bli bedre kjent med barnets rutiner.

Samarbeid foreldre-barnehage: For barnets skyld er vi avhengig av et godt samarbeid mellom foreldre og barnehagen. Det innebærer at vi forventer at foreldrene møter på alle foreldremøter og foreldresamtaler, samt at vi utvikler en god dialog ved daglig bringe– og hentesituasjoner. Det er også viktig at foreldrene holder seg orientert om informasjon som legges på nettet.  

Sykdom og fridager: Dersom barnet skal ha fri vil vi gjerne ha beskjed dagen før. Om barnet er sykt vil barnehagen ha beskjed innen kl. 08.30. Dette på grunn av at vi må planlegge dagen og personalet. Ofte lurer man på om barnet friskt nok til å gå i barnehagen. En grei huskeregel er at barnets allmenntilstand skal være bra nok til å delta i daglige aktiviteter. Les eget infohefte om barn og sykdom. Der finnes gode retningslinjer for hva man bør gjøre ved forskjellige sykdommer hos barn i barnehagen. Vær obs på 48-timers regel ved oppkast. Send heller ikke barnet i barnehagen dersom det har feber og allmenntilstand er dårlig. Hvis barnet blir sykt i løpet av dagen så ringer vi far eller mor.

Soving:Barn som har behov for å sove, skal ha med seg vogn med sengetøy, sele, insekt– nett, kattenett og regntrekk, om ikke annet er avtalt. Snakk med de ansatte om hvordan dere ønsker det for barnet. Alt utstyr som tas med i barnehagen, har foreldrene ansvar for. Alt av klær og utstyr må merkes med navnet til barnet!.

Mat: Barnehagen holder to måltider pr. dag. Medbragt matpakke er barnets frokost tre dager og formiddagsmat to dager. Vi serverer da formiddagsmat tre dager og frokost to dager. Det blir servert vann, melk, kakao eller Biola som drikke i barnehagen. På ettermiddagen serveres et mindre måltid av frukt, grønnsaker og knekkebrød.

Bursdagsfeiring: Barnehagen lager til en koselig feiring for barnet der barnet vil oppleve å være i sentrum. Med fokus på mindre sukker i barnehagen tilbyr vi fruktsalat med vaniljekesam, fruktspyd, smoothies, ost og kjeks eller bær med vaniljekesam. Det er bursdagsbarnet som selv velger hva som skal serveres. 

Private leker i barnehagen: På grunn av at vi erfarte negative følger av at vi tillot private leker i barnehagen, så ble vi på et foreldremøte enige om å være restriktive med dette.

Vi ønsker ikke å være rigide på dette punktet, men opplever at det ikke er mye behov for å ha egne leker med i barnehagen. Et kosedyr til soving er selvfølgelig helt ok. Av og til har vi "ha-med-dag" av og til.

Låneklær:Barnehagen har litt klær vi kan låne ut om barna mangler noe. Hvis barnet har lånt klær i barnehagen, vaskes tøyet og leveres tilbake så snart som mulig.

Taushetsplikt: Barnehagens ansatte har taushetsplikt. Det gjelder også moralsk for foreldre/foresatte. Man bør tenke seg om både to og tre ganger før man forteller videre noe man hører eller ser i barnehagen.

Henting:Hvis barnet skal bli hentet av andre enn foreldrene skal barnehagen ha beskjed på forhånd.

Planleggingsdager:Vi har fem planleggingsdager i løpet av året. Vanligvis har vi en rundt den 15. august, felles med alle barnehagene i Stange, en på høsten, en etter nyttår, og en i juni. Den femte planleggingsdagen varierer fra år til år etter behov. Datoene vil det bli informert om i månedsbrev i god tid.

Informasjon: Det meste av informasjon finner du på www.kausvol.no. Vi sender også ut e-post og SMS. Faktura sendes ut på papir fra PBL-R. Benytt helst Efaktura.

På oppslagstavlene henger vi opp månedsplan slik at foreldrene kan holde seg orientert om hva vi holder på med.

Se nettsida for utdypende informasjon om barnehagens pedagogiske planer og aktiviteter, samt rammer for driften; www.kausvol.no.

Klær og utstyr: Barna trenger gode og varme klær i barnehagen. De trenger også et ekstra skift av både inneklær og uteklær. Om barnet holder på å slutte med bleier er det ofte nødvendig med flere skift. Ta gjerne med lue, votter o.l. selv tidlig på høsten og seint på våren, det er ofte kaldt på morgenen. Været skifter ofte i løpet av dagen. Det blåser endel her.

I sommerhalvåret anbefaler vi gummistøvler, regntøy og uforet dress i tillegg til klær, jakker og joggesko som tåler å brukes ute i barnehagen.

På vinteren trenger barna forede parkdresser med gummi/annet vanntett materiale på utsatte steder og gode, varme vintersko. På ”nullføre” og slaps er cherrox eller forede støvler ok. Det er viktig at klærne er store nok.  Strikker nederst på dressen er viktig for å unngå snø i  skoa.

Høst, vinter og vår anbefaler vi ulltøy innerst på kroppen, avhengig av vær og temperatur. Ullundertøy, tynne og tykke ullsokker, tykk ullbukse og genser.

Hvorfor anbefaler vi ull? Ull regulerer varmen og holder barna varme selv om de blir fuktige, for eksempel at de svetter på føttene. En strømpebukse i bomull vil gjøre at barnet begynner å fryse på føttene når de svetter. Vi er avhengige av at barna er varme og tørre for å trives ute og få gode naturopplevelser i allslags vær. Vær oppmerksom på at polyesterfleece er mer brannfarlig enn bomull og ull.

Annet utstyr: Bleier,  salver, solkrem, medisiner og annet, skal barna ha med seg selv. Barn må smøres med solkrem før de kommer i barnehagen. Vi smører en ekstra gang i løpet av dagen.

Om sommeren bør barna ha solkrem, solhatt / caps og lette klær som beskytter barna mot for mye sol.

Alt utstyr må merkes. Merkelapper kan bestilles på nettet. Vannfast tusj fungerer også bra.

Vannflaske: Alle barna har med seg hver sin vannflaske som er navnet. Det er viktig å huske på at den må vaskes hjemme hver dag, og vannet må skiftes.

Ut på tur: Når barna er ute på tur er det en del praktiske ting vi er avhengige av at fungerer hvis barna skal få den rette og gode opplevelsen av det å være på tur i all slags vær.

Barna trenger:

  •  En god sekk som sitter godt på ryggen med mage– og brystreim som ikke sklir ned fra skuldrene.
  •  Sekken skal inneholde matboks og drikkeflaske med vann, sitteunderlag, en pose med skift i, to par skift for de som akkurat har sluttet med bleie, ekstra bleie for de som bruker det, to par sokker, et par tykke på vinteren og to par votter.

 

SPØR OM DET DERE LURER PÅ! Vi skal forsøke å svare så godt vi kan.

VELKOMMEN TIL BARNEHAGEN:)!

Hilsen oss som jobber i Kausvol gardsbarnehage.